Időjárásjelentés, Humánmeteorológia, Műszerek

Az alapvető információktól kezdve a médiumok számára legyártott komplex produktumokig bezárólag széleskörű meteorológiai szolgáltatásokat kínálunk. A szolgáltatások zavartalan hátteréről erős infrastrukturális és humán erőforrásaink gondoskodnak. A részletes hagyományos előrejelzés mellett humánmeteorológiai prognózisokat is készítünk. A humánmeteorológia 1999 óta bejegyzett védjegyünk. Rugalmas fejlesztési és programozási kapacitásunknak köszönhetően egyedi, testre szabott szolgáltatásokat is készítünk. A műszerpark és az információs központ folyamatosan bővül, fejlődik, a prognózisok mellett az aktuális légköri információk is elérhetők, sőt archívumunkból visszakereshetők. Szinte minden médiumra fejlesztettünk már, szolgáltatásainkkal találkozni lehetett a televíziótól kezdve az interneten és mobiltelefonokon át a nyomtatott médiáig. Több EU által támogatott projektben vettünk/veszünk részt, amelyek meteorológiai infrastruktúránkra és tudásunkra alapoznak.

 

Az előrejelzési rendszer

Több évtizede szolgáltatunk évi 365 napban időjárás-előrejelzést. Jelenleg 7 diplomás meteorológus áll szolgálatunkban. Nagyteljesítményű számítógépeinken több területre beágyazott numerikus előrejelzési modelleket futtatunk, azokat folyamatosan fejlesztjük. Az előrejelzési adatbázis-feltöltő rendszerünk integrálja a modell által kiszámolt gépi adatokat a szinoptikus meteorológus tapasztalata által előállt előrejelzésekkel, a prognózisok mindig a szakember ellenőrzésével kerülnek kiküldésre. Az integrált rendszer kidolgozásában többek között nagy szerepet játszott egy EU-s pályázat is. Folyamatosan figyeljük a világ időjárását, a fontosabb eseményekről a különböző médiumokban tudósítunk. Speciális előrejelzéseket is készítünk az egyes meteorológiai paraméterekről, legyen szó akár széladatokról a vitorlázók, akár a várható hómennyiségről a téli sportok kedvelői számára.

 

Állomás és műszerhálózat

Jelenleg országosan mintegy 50, a határon túl további három komplett meteorológiai műszer alkotja állomáshálózatunkat, de a szám folyamatosan növekszik. Az állomásokon hőmérsékletet, páratartalmat, szélsebességet, csapadékot és légnyomást mérünk, valamint minden állomáson egy webkamera is található. Néhány állomás globál- és UV sugárzás mérésére alkalmas érzékelőkkel is el van látva. A műszerek adatait egy központi szerver dolgozza fel. Az adatok archiválásra kerülnek, így egy folyamatosan bővülő klímaadatbázis áll rendelkezésünkre.
Várjuk azon cégek jelentkezését, akik a műszeradatok fejében telephelyükön üzemeltetnék a még kihelyezés előtt álló időjárás-állomásainkat. Az üzemeltetéshez hálózati áramforrás (minimális energia-felvétel) és állandó internet-kapcsolati lehetőség (minimális sávszélesség) szükséges.

 

Referenciák

  Televízió

2005. óta vagyunk a Duna TV időjárás-jelentésének adatszolgáltatója.
2009-2011. az ozonenetwork TV időjárás-jelentését szolgáltuk ki igen sokrétű adattal, sőt részt vettünk az informatikai fejlesztésben is.
Éveken keresztül készítettük a teljes előrejelzést a Magyar ATV számára.

Internet
1999-2011. origo (2009-től ozonenetwork.hu) időjárás-szolgáltatója. Az általános időjárási adatok mellett ezen időszakban közel 3000 cikket írtunk a legolvasottabb hazai portál számára. 1998-tól szolgáltatunk orvos- és humánmeteorológiát a többszörös internetes díjnyertes házipatika.com oldalnak.

Mobil
SMS, wap, Ipad, Nokia

Újság

Az elmúlt húsz év során az összes országos napilap és több vezető budapesti és vidéki napilap számára gyártottuk le az év minden napján időjárás-előrejelzést nyomdakész állapotban.


© Copyright 2011. Ici Interaktív Kommunikációs Részvénytársaság. All Rights Reserved.
website design by www.zivdesign.com